Indicatorul biologic este singura form─â de monitorizare care con╚Ťine spori vii. ├Än cazul proceselor de sterilizare cu abur, acesta con╚Ťine spori de Geobacillus Searothermophillus (ATCC 7953), spori nepatogeni, ├«ns─â care prezint─â o rezisten╚Ť─â foarte mare fa╚Ť─â de sterilizarea cu abur. Func╚Ťionarea indicatorului biologic presupune obligatoriu incubare ├«n mediu de cultur─â la o anumit─â temperatur─â care depinde de sporii biologici utiliza╚Ťi. ├Än cazul proceselor de sterilizare cu abur, incubarea se realizeaz─â la o temperatur─â de 60┬║C ╚Öi un timp ce depinde de tehnologia utilizat─â (de la 7 secunde la 7 zile, consider├ónd produsele existente ├«n pia╚Ť─â ├«n prezent).

­čö┤Astfel, ÔÇťindicatorii biologici instan╚ŤiÔÇŁ, care ÔÇťnu necesit─â incubareÔÇŁ, sunt ├«n realitate doar un MIT­čö┤: este important s─â citim ├«ntotdeauna instruc╚Ťiunile de utilizare ale produsului care ne este oferit/livrat, cu scopul de a-i ├«n╚Ťelege func╚Ťionalitatea ╚Öi pentru a-l putea folosi corect. Instruc╚Ťiunile de utilizare ale oric─ârui indicator biologic vor con╚Ťine indica╚Ťii de incubare, pentru c─â doar astfel se poate ob╚Ťine un rezultat al acestora.

Indicatorii biologici pentru sterilizarea cu abur sunt construi╚Ťi sub form─â de fiole de plastic care con╚Ťin ├«n interior at├ót sporii biologici, c├ót ╚Öi mediul de cultur─â pentru incubare.

ÔŁŚTehnologia de incubare a indicatorilor biologici poate fi:

Ô×í´ŞĆ Conven╚Ťional─â: incubarea se realizeaz─â ├«ntr-un dispozitiv de incubare/plit─â care poate asigura o temperatur─â de 60┬║C timp de 24 ore, dup─â care rezultatul se determin─â prin verificarea vizual─â a culorii mediului de cultur─â;

Ô×í´ŞĆ Prin detectarea fluorescen╚Ťei: incubarea se realizeaz─â ├«ntr-un dispozitiv de incubare inteligent, care detecteaz─â fluorescen╚Ťa emis─â de enzimele sporilor biologici supravie╚Ťuitori, ├«nainte de schimbarea de culoare a mediului de cultur─â, dispozitiv care ╚Öi ofer─â utilizatorului rezultatul citirii, prin imprimare pe tichet fizic sau arhivare electronic─â. Timpul de incubare difer─â ├«n func╚Ťie de produs (7 secunde, 20 de minute, o or─â etc.). Astfel, efectuarea controlului bacteriologic prin utilizarea indicatorului biologic presupune determinarea rezultatului acestuia, care se poate ob╚Ťine doar doar ├«n urma incub─ârii sale ├«n mediu de cultur─â.

ÔŁŚ Indiferent de tehnologia utilizat─â, de re╚Ťinut sunt urm─âtoarele aspecte:

Ô×í´ŞĆ A╚Öa cum reg─âsim ╚Öi ├«n Ordinul na╚Ťional de sterilizare, indicatorii biologici sunt reglementa╚Ťi ├«n construc╚Ťie, produc╚Ťie ╚Öi performan╚Ťe de seria de standarde EN ISO 11138-1-8. Pentru sterilizarea cu abur se aplic─â standardele EN ISO 11138-1, 3, 8. Standardul EN ISO 11138-8 este cel care reglementeaz─â indicatorii biologici cu timp de incubare redus (RIT), cu ale c─ârui performan╚Ťe ╚Öi test─âri trebuie s─â dovedeasc─â conformitatea orice indicator biologic cu un timp de incubare mai mic de 7 zile;

Ô×í´ŞĆ Indicatorul biologic se activeaz─â ├«nainte de incubare, respectiv se sparge fiol─â de mediu de cultur─â pentru a putea ├«ntr─â ├«n contact cu sporii;

Ô×í´ŞĆ Fiola nu se p─âstreaz─â dincolo de timpul de incubare- mediul de cultur─â se evapor─â ├«n urm─â incub─ârii ╚Öi se schimb─â, ├«n consecin╚Ť─â, compozi╚Ťia produsului ├«n timp.

Indicatorul biologic r─âm├óne ├«n esen╚Ť─â, prin construc╚Ťia ╚Öi performan╚Ťele sale, cea mai sigur─â form─â de monitorizare a proceselor de sterilizare. Din p─âcate, costul ridicat face imposibil─â utilizarea acestuia ├«n fiecare pachet sterilizat, folosirea lui fiind limitat─â ├«ntr-un context stabilit de normele ╚Öi practicile interna╚Ťionale, ├«mpreun─â cu stadiul la care se afl─â protocoalele de preven╚Ťie ╚Öi instruire na╚Ťionale.

├Än ╚Ťara noastr─â, Ordinul 1761/03 septembrie 2021 pentru aprobarea Normelor tehnice privind cur─â╚Ťarea, dezinfec╚Ťia ╚Öi sterilizarea ├«n unit─â╚Ťile sanitare solicit─â utilizarea unui indicator biologic ├«n fiecare zi, ├«n prima ╚Öarj─â cu ├«nc─ârc─âtur─â, dup─â efectuarea testului Bowie & Dick.